ORDLISTA

Här förklaras de olika begrepp som används när ett höj- och sänkbart skrivbord ska beskrivas. Begrepp som även visar på vikten av att jämföra och fundera över vilka behov som finns innan skrivbordet beställs.

Låsbara Hjul

Låsbara hjul är ett tillval som kan monteras på vissa, men inte alla, skrivbord. Fördelen är att skrivbordet lätt kan förflyttas i rummet. När hjulen är låsta kommer skrivbordet däremot inte att förflyttas.

Klämskydd

Det skydd som sitter vid benen på skrivbordet och som skyddar mot att fingrarna kan komma i kläm när det höjs eller sänks.

Storlek

När storlek anges är det alltid bredden gånger djupet. Är skivan 180*80 cm innebär det att den sida där personen sitter är 180 cm bred och sedan 80 cm djup.

Garanti

Vid köp av ett nytt höj- och sänkbart skrivbord ingår generellt garanti på 3 eller 5 år. Det innebär att återförsäljaren ska stå för eventuella skador, som anses vara fabriksfel, under denna tid. Vid köp av begagnade skrivbord ingår sällan någon längre garanti.

Stativ

Den ”ställning” som skrivbordsskivan ligger på. Det går att köpa ett separat stativ och därefter en passande skrivbordsskiva för att på detta sätt ”bygga ihop” sitt eget skrivbord.

Arbetshöjd

Den stora fördelen med ett höj- och sänkbart skrivbord är att arbetshöjden kan ändras över dagen. Modellerna brukar delas in i två kategorier:

  • Passar för personer upp till 190 cm
  • Passar för personer över 190 cm

Maximal belastning

Maximal belastning är hur många kilo som bordet garanterar klara av. Det kan vara allt från enbart 10 kg till över 100 kg. Vad som påverkar nivån är bland annat motorns kapacitet, skivans material och antal ben.

Material

När ”material” nämns så är det generellt materialet på skrivbordsskivan som åsyftas. Det är inte ställningen. Laminat, faner och trä är tre vanliga material. Vilket material som ska väljas beror främst på hur lätt det ska vara att hålla rent från smuts och fläckar samt repor.

Magurtag

Magurtag är ett cirkelformat uttag från bordsskivan så att den som sitter vid bordet kommer närmare och därmed lättare kan luta armbågarna mot skivan. Det finns skrivbordsskivor både med och utan magurtag.

Hemmakontor i en möbel

”Hemmakontor i en möbel” är en lösning som blivit allt mer populär allt eftersom mer arbete utförs i hemmet. Det är en möbel som till vardags exempelvis kan användas som avlastningsyta men som ”förvandlas” till ett kontor när de olika delarna viks ut.

I möbeln finns ett höj- och sänkbart skrivbord, datorn, arbetsmaterial och tidskriftssamlare. På detta sätt kan ett enkelt hemmakontor växa fram i köket eller vardagsrummet på några minuter. Lika snabbt kan det vikas ihop och ställas undan när arbetsdagen är slut.

Digital Panel

På en digital panel går det att se exakt vilken höjd som skrivbordet är på. Det går oftast att programmera in vissa specifika höjder. Genom att bara ange att skrivbordet ska höjas till ”level 1” så sker detta exakt på millimetern. En smidig funktion om det är många som använder samma skrivbord och vill ha personligt anpassade höjder.

Hastighet

Hastigheten visar på hur snabbt som skrivbordet kan ändras i höjd. Är det exempelvis 40mm/s innebär det att en höjning på 4 dm kommer att genomföras på 10 sekunder.

Spelar det någon roll? Till viss del är det avgörande. Med ett manuellt höj- och sänkbart skrivbord kan det ta 40 – 50 sekunder att ställa in höjden. Det kan låta lite men många tar inte den tiden som krävs. Ju enklare det är att ändra – desto oftare kommer det att ske.

Har du fler funderingar om vad en ergonomisk arbetsplats med ett höj- och sänkbart skrivbord kan ha för fördelar? Här kan du läsa mer.