Frågor och Svar

Här presenteras frågor och svar som ofta uppstår vid val, och användning av, ett höj- och sänkbart skrivbord.

Vad är fördelarna med att välja manuell vev?

Höj- och sänkbart skrivbord med vev bör enbart väljas om det inte finns något eluttag i närheten eller om priset behöver pressas. Risken är däremot att den insats som krävs för att ändra höjden innebär att personen vid skrivbordet drar sig för att ändra höjden. Varierad arbetsställning är det allra bästa för en god ergonomi och därmed bör arbetsställningen även lätt kunna ändras.

Går det att ha höj- och sänkbart skrivbord som hörnbord?

Ja, det finns flera olika modeller som kan användas som hörnskrivbord. De större har tre ben som därmed synkroniserat åker uppåt/nedåt om justering önskas. Dessa finns däremot sällan med manuell vev då konstruktionen är för komplex för denna lösning.

Behövs verkligen höj- och sänkbart? Ingen står på vårt jobb ändå

Ja, höj- och sänkbart skrivbord är första prioritet för att skapa en hållbar ergonomi på en arbetsplats. Detta i alla fall om de anställda kommer att sitta flera timmar vid skrivbordet varje dag.

Väljer ingen att höja upp skrivbordet och stå ibland kan det finnas flera olika orsaker – som kan åtgärdas. Det kan exempelvis bero på att personerna blir trötta i fötterna (köp en ståmatta) eller att vikten av rörelse och variation förmedlas otydligt. Om det blir bekvämt, enkelt och funktionellt kommer fler att göra det i alla fall en del av dagen.

Finns det förhöjningsmoduler som kan användas som lösning?

Ett alternativ till att köpa ett komplett höj- och sänkbart skrivbord är att köpa moduler som kan användas på ett vanligt skrivbord. Ett exempel är de moduler som liknar de flexibla laptopbord som kan användas i soffan eller sängen. Med andra ord en platta med ben som kan justeras i längd.

Genom att ställa denna modul på skrivbordet kan exempelvis en laptop höjas varpå den som sitter vid skrivbordet kan ställa sig upp och jobba vidare. Nackdelen är att det enbart är en mindre arbetsyta som höjs. Det kan, vid för liten förhöjd arbetsyta, innebära att inte tillräcklig ergonomi skapas.

Går det att bara köpa ställningen och lägga på en egen skiva?

Ja, det är möjligt att köpa benen och mekaniken som krävs för att skapa ett eget höj- och sänkbart skrivbord med egen bordsskiva. Detta kan exempelvis vara en smidig lösning om skrivbordet behöver anpassas i längd, form eller färg för att matcha resterande inredning på kontoret.

Ställningen brukar även ha färdiga skruvhål som används för att montera fast skivan. Låt aldrig en skrivbordsskiva ligga löst på en ställning!

Vilka inställningar bör vi tänka på för bättre ergonomi?

Vilken höjd som skrivbordet bör vara på är väldigt individuellt. Det beror främst på personens längd men även vilket arbete som ska utföras. Det viktiga är att det är enkelt att ändra höjden under arbetsdagen. Vid arbete ska armbågarna vara i ca 90 grader. Vid för låg höjd är risken att personen står ihopsjunken.

Däremot blir ergonomin inte perfekt med enbart ett höj- och sänkbart skrivbord. Möjlighet att ställa in belysning, arbetsstolen och skärmen är minst lika viktigt. Ett riktmärke är att överkanten på skärmen ska vara i nivå med ögonbrynen på den som jobbar.

Vad menas med ”pelarstativ”?

Pelarstativ innebär att skrivbordet enbart har ett enda ben. Detta är monterat på mitten av en mindre skrivbordsskiva. Passar bra när arbete vid skrivbordet bara ska ske någon enstaka timme. Nackdelen är däremot att arbetsytan blir kraftigt begränsad. Det vanligaste är att skrivbordet har två ben.