Vad är slaglängd på höj- och sänkbart skrivbord?

Slaglängd är ett av de begrepp som nämns för att förklara funktionerna med ett höj- och sänkbart skrivbord. Begreppet används allmänt för att beskriva vilket arbetsområde en hydraulcylinder skapar, med andra ord skrivbordets arbetshöjd.

En person jobbar vid ett höj- och sänkbart skrivbord

Slaglängd - Påverkar arbetshöjden

Slaglängden på ett höj- sänkbart skrivbord visar alltså hur stor skillnad i höjd som bordet kan justeras. Är slaglängden 65 – 130 cm kan den mekaniskt ändras från att vara helt nere (65 cm) till att vara helt uppe (130 cm).

I vissa fall anges arbetshöjd och i vissa fall anges slaglängd när höj- och sänkbara skrivbord presenteras. Generellt är det samma sak men det beror även på vilken skiva som används då måtten enbart bygger på ställningens möjlighet att höjas och sänkas.

  • Upp till 190 cm

För personer som är upp till 190 cm bör ett skrivbord väljas som kan höjas till minst 117 cm.

  • Över 200 cm

För personer som är över 200 cm bör ett skrivbord väljas som kan höjas till minst 130 cm

Detta ska däremot ses som riktmärke och det är viktigt att personerna som ska arbeta vid skrivbordet provar sig fram och även varierar arbetsställningen under dagen.

Behov av arbetshöjd påverkas även av stol

Utöver längd på personen som ska använda skrivbordet påverkas behov av arbetshöjd även av om ”specialstolar” kommer att användas. Ett exempel är om en så kallad skrivbordscykeln används. Dessa finns i olika modeller och kräver olika höjd på skrivbordet på arbetsplatsen.

Arbetshöjd påverkas även av...

Arbetshöjden påverkar primärt av slaglängden på skrivbordet. Men det finns även tillbehör som kan påverka dess höjd vilket, i vissa fall, måste läggas med i beräkningen.

Många väljer exempelvis att sätta låsbara hjul på skrivbordets ställning. Utöver att skrivbordet därmed kan anpassas i höjd går det även att anpassa dess plats på ett mycket enkelt sätt. De låsbara hjul som vi säljer passar samtliga höj- och sänkbara skrivbord i vårt utbud som antingen har vev, en motor eller två motorer. Köps hjul på andra ställen är det viktigt att först kontrollera dess kompatibilitet med skrivbordets ställning.  Låsbara hjul höjer skrivbordet med ca 5 cm.

Ett annat exempel är om ett gåband används i samband med skrivbordet. Personen som jobbar kan samtidigt sakta gå vilket därmed ökar rörelsen under dagen betydligt. Höjden på dessa gåband varierar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *