Så blir arbetet vid datorn mer ergonomiskt

Ställ dig upp, rör på dig och välj möbler och inredning för god ergonomi – det är de viktigaste punkterna för att arbetet vid datorn ska bli mer ergonomiskt. En förutsättning för bättre resultat och mer ork.

Med allt mer stillasittande arbeten uppstår allt fler direkta och indirekta arbetsskador som kan kopplas till dålig ergonomi. Långsiktigt är det extremt viktigt att se över sin arbetsplats och ta egna beslut som påverkar måendet.

1. Höj- och sänkbart skrivbord

Om enbart en enda åtgärd för göras är det att köpa in ett höj- och sänkbart skrivbord. Det finns två tydliga fördelar:

  • Hälsan

Att stå upp, istället för att sitta, har flera hälsomässiga fördelar. Redan på 50-talet gjordes studier för att avgöra den hälsomässiga skillnaden mellan att stå och sitta på arbetet. Då genomfördes en studie som visade att busschaufförer som stod upp hade 50 % mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Sedan dess har liknande studier visat liknande resultat.

  • Ergonomi

Att variera sin ställning är A och O för en bättre ergonomi. Med ett höj- och sänkbart skrivbord går det att sitta och stå med skrivbordet på olika höjd. Därmed blir vinkeln mot skärmen varierande.

2. Sittställning och arbetsstol

En köksstol är till för köket – en arbetsstol är till för arbetet. Det kan låta självklart men för många hemmarbetare blir köket, vardagsrummet och sovrummet en arbetsplats, med de sittmöjligheter som erbjuds där.

En bekväm kontorsstol kan vara dämpande, ergonomisk och stödjande. Detta exempelvis med stöd för underarmarna och ländryggen. Men det finns även kontorsstolar utan detta stöd. Dessa är konstruerade för att användarna ska ”forceras” till en god ergonomi via egen hållning. Här finns delvis en tudelad åsikt bland experterna.

Ska kontorsstolen ha en stödjande effekt för att avlasta – eller innebär det att problemet med värk i nacke och rygg bara skjuts upp? Till stor del är det en personlig avvägning mellan vad som passar utifrån egna behov och önskemål.

3. Musens plats

Personer som ofta får ont i nacke, axlar och armar bör alltid försöka se grundkällan till problemet. Det är inte ovanligt att en orsak är musens placering. Detta inte minst för personer som använder musen mycket vid datorarbetet.

Genom att ha musen framför datorn, istället för till höger om den, skapas bättre vinkel på axlar och armar. Här finns även flera alternativ mot den klassiska musen. Ett exempel är en musboll eller musbar som används i närheten av befintligt tangentbord.

4. Paus – Paus och Paus!

Att stå i exakt samma position under lång tid är nästan lika ”farligt” för kroppen som att sitta i exakt samma position. Det är lätt att övervärdera de olika möbler och hjälpmedel som finns när enda långsiktiga lösningen är små pausar i arbetet.

  • Rörelsepaus via video

Det finns ett flertal filmer på Youtube (exempelvis av Friskis och Svettis) som är med 2 – 3 minuters pausgympa. Lägg in dem som favoriter och kör ”gympapasset” två gånger per dag. Enkel stretchning som alla kan vara med på.

  • Tillsammans med ledare

På en större arbetsplats kan träningen utföras tillsammans. Ofta är en kollektiv övning svårare att ”komma undan”. Kanske träffas ni i matsalen och göra stretchning tillsammans ca 15 minuter med någon kunnig ledare. Denna tjänst går även att köpa in via hälsoföretag.

  • Lunchpromenaden

Att gå 20 minuter utomhus ger både rörelse och frisk luft. Kan en promenad planeras in varje dag på lunchrasten? Eller är även detta något som arbetsgivaren kan planera in några gånger per vecka. Ett trevligt sätt att umgås – och få bättre hälsa på köpet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *